Έφτασε η στιγμή που το μωράκι σας, ξεκινάει να τρώει στερεές τροφές και μαγειρεμένα υλικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και άγχους! Σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρο σας, θα διανύσετε μία όμορφη και καινούργια σε εμπειρίες διαδρομή με το μικρούλι σας. Εμείς στα Λητώ, συγκεντρώσαμε για εσάς, τις καλύτερες συνταγές για μωρά! Θρεπτικές σούπες με κρέας, ψάρι, λαχανικά αλλά και λαχταριστές κρέμες με φρούτα.
Για να τις ετοιμάσετε χωρίς κόπο, θα χρειαστείτε έναν παρασκευαστή βρεφικής τροφής! Στα Λητώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ατμομάγειρες και παρασκευαστές βρεφικής τροφής, που διατηρούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία των συστατικών και διαθέτουν πολλές λειτουργίες για να γίνει το φαγητό του μωρού σας απολαυστικό, εύκολα και γρήγορα!
Μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα…
α. Να είστε σε εγρήγορση για να δείτε αντιδράσεις στο κάθε υλικό που δίνετε στο μωρό σας για πρώτη φορά! Θα συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας, για τυχόν αλλεργίες σε κάποιο υλικό.
β. Να θυμάστε ότι το φαγητό είναι μία νέα εμπειρία για το μωράκι σας. Στην αρχή δεν θα φάει ολόκληρη μερίδα, 6-7 κουταλάκια μπορεί να είναι όλο και όλο το γεύμα του. Κάθε μέρα όμως θα τρώει και παραπάνω.
γ. Μην διστάσετε να δώσετε στο μωράκι σας και τροφές που εσάς δεν σας αρέσουν. Δοκιμάστε υλικά όπως αβοκάντο, σελινόριζα, γλυκοπατάτα καθώς θεωρούνται υπερτροφές και η γλυκιά τους γεύση είναι ιδανική για μικρά παιδιά!
δ. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το σωστό κουταλάκι. Ένα κουταλάκι με πολύ μαλακή σιλικόνη που δεν ερεθίζει τα ούλα. Δείτε εδώ κουταλάκια αρχής και πολύχρωμα μπολάκια και το φαγητό γίνεται παιχνιδάκι!
Σας παρουσιάζουμε 22 συνταγές για μωρά που συγκεντρώσαμε από έμπειρες μαμάδες!
1. Συνταγή με κρέας για μωρά
Υλικά
100 γραµ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι),1/2 σελινόριζα καθαρισμένη,1 μικρό καρότο τρυφερό,2 φύλλα μαϊντανού, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού,2-3 σταγόνες ελαιόλαδο.
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας. Βάζουμε το κρέας σε μικρή κατσαρόλα και το καλύπτουμε με νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 25′ και ξαφρίζουμε την επιφάνεια όταν σχηματίζεται αφρός. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε για 20′ να μαλακώσει το καρότο. Βάζουμε τα υλικά στην πολυσυσκευή παρασκευής βρεφικής τροφής και προσθέτουμε ζωμό ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε να έχει το φαγητό. Αλέθουμε τα υλικά. Ρίχνουμε το λεμόνι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ωμό.
2. Κοτόπουλο με λαχανικά για μωρά
Υλικά
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου,1 καρότο τρυφερό,1 γλυκοπατάτα,1/2 φλ. καλαμπόκι,1 κομμάτι πράσο, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Βάζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να βράσει για 15′. Προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε κομμάτια και βράζουμε για 20′. Βάζουμε τα υλικά στον παρασκευαστή βρεφικής τροφής και πολτοποιούμε. Με το ζωμό αραιώνουμε το φαγητό και το κάνουμε όσο πηχτό ή αραιό θέλουμε. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
3. Μοσχάρι με λαχανικά και βρώμη
Υλικά
100 γραµ. μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι),1 καρότο,1 γλυκοπατάτα,1 κομμάτι πράσο,1/2 σελινόριζα,1 παντζάρι,2 -3 κουταλιές σούπας βρώμη, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας και τα λαχανικά. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρέας. Σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 30′. Στην συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Βράζουμε για 20’ περίπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη βρώμη και βράζουμε αλλά 5′ για να φουσκώσει. Με μία τρυπητή κουτάλα ρίχνουμε τα υλικά στο μπλέντερ. Αλέθουμε το φαγητό και προσθέτουμε λίγο ζωμό για να αραιώσει. Τέλος ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
4. Ψάρι με λαχανικά για μωρά
Υλικά
1 φιλέτο ψάρι καθαρισμένο,1 πατάτα,1 καρότο,1 κολοκύθι τρυφερό,1/2 μικρή ντομάτα,1/2 σελινόριζα,2-3 σταγόνες ελαιόλαδο,2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με νερό ίσα να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 15′. Προσθέτουμε το ψάρι στην κατσαρόλα και βράζουμε για 10′ επιπλέον. Τέλος προσθέτουμε ελαιόλαδο και σταγόνες χυμό λεμονιού. Αλέθουμε το φαγητό στο μπλέντερ.
5. Κρέμα με μπανάνα, παντζάρι, αβοκάντο
Υλικά
1 ώριμη μπανάνα,1/2 βρασμένο παντζάρι,1/2 αβοκάντο ώριμο μαλακό, λίγες σταγόνες χυμό από πορτοκάλι.
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα υλικά στον παρασκευαστή βρεφικής τροφής. Αν θέλουμε πιο αραιή την κρέμα προσθέτουμε λίγο χυμό από πορτοκάλι. Αν θέλουμε πιο πυκνή υφή, προσθέτουμε λίγη βρώμη και αλέθουμε ξανά να γίνει κρέμα.
6. Κίτρινη κρέμα με κολοκύθα, γλυκοπατάτα, μήλο
Υλικά
1 κομμάτι κολοκύθα,1/2 μήλο,1 μικρή γλυκοπατάτα, λίγη κανέλα, λίγο χυμό από πορτοκάλι ή φρέσκο χυμό καρότου.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα υλικά και τα βάζουμε στον ατμομάγειρα ή σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 25′ μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή για την ηλικία του παιδιού μας. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
7. Κρέμα με αβοκάντο, ροδάκινο, μπανάνα
Υλικά
1 κ.σ. βρασμένη κινόα ή φαγόπυρο. Χρειαζόμαστε ώριμα φρούτα.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα της επιλογής μας και τα πολτοποιούμε στον παρασκευαστή βρεφικής τροφής μαζί με την κινόα ή το βρασμένο φαγόπυρο.
8. Πουρές με σπανάκι, γλυκοπατάτα, ροδάκινο
Υλικά
1 φλ. σπανάκι,1 γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια,1 ροδάκινο κομμένο σε κύβους
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα.
Εκτέλεση
Σε τα μικρό ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε κάτω τα φύλλα από σπανάκι από πάνω τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο νερό. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για περίπου 20′ να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
9. Πουρές με καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, κολοκύθα και γιαούρτι.
Υλικά
1 φλ. κυβάκια κολοκύθα,1 γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια,1/2 φλ καλαμπόκι
Εκτέλεση
Βράζουμε όλα τα υλικά στον ατμό με τον ατμομάγειρα. Αφού μαλακώσουν τα πολτοποιούμε και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει. Ρίχνουμε μια κουταλιά γιαούρτι κι ανακατεύουμε.
10. Συνταγή μοσχαριού με γλυκοπατάτα και σελινόριζα
Υλικά
100 γραµ. μοσχάρι (σπάλα), 1 μικρή σελινόριζα, 1 μικρή γλυκοπατάτα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μοσχάρι, το βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει. Ξαφρίζουμε όποτε βγαίνει αφρός στην επιφάνεια. Βράζουμε για 30′, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα κομμένες σε μικρά κομμάτια. Βράζουμε 20′ να μαλακώσουν. Αλέθουμε τα υλικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό από το φαγητό για να γίνει πιο αραιός ο πουρές. Λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι στο φαγητό είναι απαραίτητες!
11. Κρέμα με κοτόπουλο, αρακά, καρότα και πατάτα
Υλικά
1 μικρό στήθος κοτόπουλου,1 φλ. αρακά,1 φλ. καρότα (ψιλοκομμένα ή τριμμένα),1 φλ. πατάτα (ψιλοκομμένη ή τριμμένη), 2 κλωνάρια σέλινο, λίγο χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο σε μία κατσαρόλα για 20′. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Προσθέτουμε τα λαχανικά και βράζουμε για επιπλέον 20′ μέχρι να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε στον παρασκευαστή βρεφικής τροφής και προσθέτουμε λίγο λεμόνι.
12. Πουρές καρότου για μωρά
Υλικά
1 φλ. καρότα ψιλοκομμένα, 1 φλ. σπανάκι, 1 φλ. νερό, 2 κ.σ. φαγόπυρο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και το φαγόπυρο. Βράζουμε για 20′ να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σπανάκι και βράζουμε για επιπλέον 10′. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό από λεμόνι ή πορτοκάλι.
13. Πουρές κίτρινης κολοκύθας
Υλικά
1 μεγάλη φέτα κολοκύθα με τη φλούδα, λίγη κανέλα, λίγο γιαούρτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε ίνες και σπόρους από την κολοκύθα. Τη βάζουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 °C να μαλακώσει. Κρατάμε τη σάρκα με ένα κουτάλι και πολτοποιούμε. Ανακατεύουμε μικρή ποσότητα πουρέ κολοκύθας με λίγο γιαούρτι, πασπαλίζουμε με κανέλα και ταΐζουμε το μωράκι μας.
14. Πουρές κόκκινης κολοκύθας
Υλικά
350γρ. κόκκινη κολοκύθα
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Στο μεταξύ βράζουμε νερό σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κομματάκια, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15’. Πολτοποιούμε με τον παρασκευαστή βρεφικής τροφής, προσθέτοντας λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε.
15. Πουρές με μπρόκολο, κολοκυθάκι και πατάτα
Υλικά
1 πατάτα, 25γρ.μπρόκολο,1 κολοκυθάκι.
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και καθαρίζουμε την πατάτα. Τα κόβουμε όλα σε κομματάκια / φέτες και τα αφήνουμε να βράσουν σε μία μικρή κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα, μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή.
16. Πουρές με γλυκοπατάτα, κουνουπίδι και μπρόκολο
Υλικά
1 γλυκοπατάτα, 50 γρ. κουνουπίδι, 50 γρ. μπρόκολο
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα. Τα κόβουμε όλα σε κομματάκια ή φέτες και τα αφήνουμε να βράσουν σε μία μικρή κατσαρόλα για περίπου 10’ ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα, μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή.
17. Κρέμα με αβοκάντο και μπανάνα
Υλικά
1 ώριμο αβοκάντο,1 ώριμη μπανάνα, λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα πολτοποιούμε . Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
18. Λαχανικά με ψάρι και κινόα
Υλικά
1 καρότο,1 κολοκύθι,1 μικρή ντομάτα,1 κομμάτι πράσο,1 κλωνάρι σέλινο,1 κλωνάρι μαϊντανό,1 μικρό φιλέτο ψάρι, 2 κ.σ κινόα, λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα. Βράζουμε 20′, προσθέτουμε το ψάρι και την κινόα. Βράζουμε για 10′. Σε δεύτερο χρόνο, αλέθουμε τα υλικά προσθέτοντας λίγο ζωμό. Τέλος ρίχνουμε λίγο λεμόνι.
19. Βρεφική κρέμα με κόκκινη φακή
Υλικά
3 κ.σ. κόκκινη φακή, λίγο κρεμμύδι, 2 ντοματίνια, 50 γρ. καρότο , 50 γρ. γλυκοπατάτα, 50 γρ. παστινάκι, 1 φύλλο δάφνης, Ελαιόλαδο, Λεμόνι.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 500ml περίπου νερό να βράσει. Ξεπλένουμε τις φακές. Ψιλοκόβουμε λίγο κρεμμυδάκι. Ξεφλουδίζουμε τα ντοματίνια και βγάζουμε τα κουκούτσια. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια το καρότο, την γλυκοπατάτα και το παστινάκι. Τα ρίχνουμε όλα μέσα στο κατσαρολάκι μαζί με ένα φύλλο δάφνης. Τα αφήνουμε να βράσουν 20’ ώστε να μαλακώσουν και να κατέβει λίγο το νερό. Μόλις μαλακώσουν με ένα μεγάλο κουτάλι βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Αν έχει περισσέψει ζουμάκι στο κατσαρολάκι το αφήνουμε γιατί τα λαχανικά έχουν ήδη αρκετή υγρασία κι έτσι η κρέμα δε θα γίνει νερουλή. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λεμονάκι κι έτοιμη η κρέμα.
20. Σούπα με τραχανά
Υλικά
1/2 πακέτο τραχανάς γλυκός (250γρ.), 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά) ή 1 κουταλιά του γλυκού μείγμα λαχανικών σε σκόνη (προαιρετικά), λίγο φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε να βράσουμε νερό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον ντοματοπολτέ και τον κύβο ή το μείγμα λαχανικών σε σκόνη. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον τραχανά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για όση ώρα αναγράφει η συσκευασία περίπου (10'-15') ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην μας σβολιάσει ο τραχανάς (και έχουμε μεγάλα κομμάτια κολλημένου τραχανά), αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις είναι έτοιμος, σερβίρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και τρίβουμε από πάνω εάν θέλουμε φέτα.
21. Βρεφική κρέμα με κινόα, μπανάνα και γιαούρτι
Υλικά
1 ώριμη μπανάνα,2 κ.σ. μαγειρεμένη κινόα,2 κ.σ γιαούρτι ή βρώμη, λίγη κανέλα.
Εκτέλεση
Αλέθουμε τη μπανάνα με την κινόα στο μπλέντερ. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
22. Μπισκότα οδοντοφυΐας με μπανάνα και βρώμη
Υλικά
2 κούπες βρώμη,1 ώριμη μπανάνα,2 κ.σ λάδι καρύδας,1 βανίλια, ελάχιστη κανέλα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε στο μπλέντερ τη βρώμη και την αλέθουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεπτή πούδρα. Προσθέτουμε τη μπανάνα και το λάδι καρύδας. Όταν δημιουργηθεί ζύμη, την τοποθετούμε στον πάγκο και χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια, στα οποία δίνουμε μακρόστενο και στρογγυλό σχήμα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπολ ή στην κατάψυξη.